ŠPUD14: radionica, izložba i zaključak

02. 04. 2014. / 06. 12. 2015.

spud14zaweb
 

Učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli pet1 su se dana hvatali u koštac sa novom terminologijom, tehnologijama, idejama i ritmom rada. Nakon nastave, učenici su ostajali od 16.00 do 20.00 (dobar dio njih je putovao u Pulu) kako bi osmislili, a zatim i izradili animacije i kontrolne kutije.

Kako se prije nisu susreli sa ovim oblikom dizajna i metodologije, u početku su imali poteškoća sa savladavanjem koncepta same radionice, što je ubrzo izraslo u jak entuzijazam i žeđ za znanjem.

Također smo primijetili kako se njihove motoričke sposobnosti uvelike razlikuju od naših, što smo pripisali odrastanju uz računala, ili radije “pametne telefone”.2

Trosatna izložba održana je u pulskoj galeriji Makina, 29.3.2014. od 17.00 do 20.00 sati. Izložba je učenicima bila dodatna motivacija za realizaciju radova u tako kratkom vremenskom roku.
 

Osam izvrsnih, dovršenih radova izloženo je na osam računala okruženih skicama.

Prisustvovalo je osmero učenika i učenica3 – od 2. do 4. razreda sa odjela grafičkog dizajna i odjela kiparskog/industrijskog dizajna.
 


 

Radionice na relaciji ŠPUD—Olegx2, nastale su negdje 2011. godine kao rezultat obostrane težnje da se redovna nastava struke u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna nadopuni i obogati novim znanjima i vještinama. Tako su se redom realizirale radionice izrade fanzina (2011.), tipografije (2012.), te organizacije složene manifestacije u kulturi (2013.). Četvrta u nizu radionica,ove je godine učenike zaokupila “interaktivnim dizajnom” odnosno osmišljavanjem tzv. ulaznih naprava. Pod stručnim vodstvom Olega Šurana i Olega Morovića učenici su u svega pet popodneva osmislili i realizirali ulazne naprave koje pokreću animacije odnosno video predloške koje su također realizirali oni sami. Dodana vrijednost same radionice bila je i izložba i predstavljanje učeničkih radova koje se održalo u galeriji Makina, a koja je učenicima kao autorima dala priliku da dobiju povratnu informaciju o rezultatima njihova rada. Veliko hvala Olegu i Olegu i vidimo se 2015.

—Denis Sardoz

Radovi i sudionici

 • Keks – Dorotea Hamer
 • Duck – Erik Burić
 • No Faith – Leon Dubočanin
 • Vrijeme – Gea Rajić
 • Pokušaj nasilja – Edo Rapaić
 • Skull Me – Tomislav Petrlić
 • Klikni i vidi šta se desi – Marina Kaić
 • Blow Me – Matej Rovis
 • Mentori: Oleg Morović, Denis Sardoz, Oleg Šuran

 1. Raspored: 1. dan – uvodno predavanje i razgovor; 2. dan definiranje koncepata i skiciranje; 3. dan izrada animacija, 4. i 5. dan izrada ulazih naprava. 

 2. Imali su čudno poštovanje prema proizvodima – “rastaviti računalne miševe” su vidjeli kao “razbiti gotov funkcionalni proizvod”. No ubrzo su prigrlili ideju “razbijanja” i uspješno prenamijenili/preoblikovali ulazne naprave. 

 3. Zapravo devetoro, budući da se je jedna učenica pridružila motivirana uvodnim predavanjem. 

Tags: , , , , , , , ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.