Čvor / Node

27. 04. 2014. / 07. 06. 2014.

cvor01

Ilustracija amorfnog stapanja prostora

Izraz “globalno selo”1, popularan krajem prošlog (20.) i početkom ovog (21.) stoljeća, doživjeli smo kao hype potaknut naglim razvojem i dostupnošću masovnih medija, velikih korporacija i transportnih usluga.

Mogućnost da unutar 24 sata možemo otputovati na bilo koju točku Zemljine površine, ili ostvariti uspješnu komunikaciju sa bilo kime na svijetu bez obzira na udaljenost i jezik, uistinu je zapanjujuća. No dio čari se gubi u dugom nizu koraka i situacija – u kontekstu – nužnih za ostvarivanje komunikacije. Ekrani “pametnih telefona” više nisu dovoljni. Putovanje od 12 sati gdje na odredište uvijek dolazimo kao turist, tj. stranac, jednostavno nije dovoljno.

“Svijet na dohvat ruke”2 nedovoljno je blizak, nedovoljno neposredan.

Uronjenost zahtijeva tijelo, pojavu, kontekst i ne smije biti invazivna.

Ništa nas iskustveno ne suočava s opće prihvaćenim činjenicama: da je Zemlja okrugla, da je dan “ovdje” povezan s noću “ondje”, ili zima “ovdje” s ljetom negdje “drugdje”… pa i da je mir “ovdje” povezan s ratom “ondje”. Ponešto od tog iskustva donose austronauti i piloti, rijetke i uglavnom zatvorene skupine ljudi.

Čvor je pokušaj utjecaja na svakodnevno osobno iskustvo fizički razdvojenih zajednica. On je objekt, nije artefakt. Njegova je opna dvosmjerna projekcija udaljenih ulica, trgova, građana i običaja – video prikaz u stvarnom vremenu koji stapa udaljene gradove.

One size doesn't fit all

One size doesn’t fit all

Komunikacija između dva grada (njihovih građana) događa se mimo ičije namjere. Jezične barijere (uvjetno rečeno) nestaju, budući da je prikaz isključivo vizualni. Dvije svakodnevnice se nadovezuju.
Čvor također nudi i mogućnost programirane nadogradnje; osobni prikaz pojedinca, njegov avatar, može poprimiti raznolike forme, gradeći svijet po mjeri našeg izbora, nasuprot svijetu genetičke i socijalne uvijetovanosti.

Čvor je uteg na vazi koji javnosti pruža još jednu mogućnost da informiranost o (i u) svijetu, pred kontrolom masovnih medija, kvalitetnije uravnoteži. Dostupnost “sirovih podataka” vrednovanje prepušta korisniku. Čvor ostvaruje sličan učinak onomu megapolisa, no pod nižu cijenu.

—Noel i Na konju smo (u razvoju)


  1. Globalno selo / Wikipedia.org 

  2. Popularni slogan i laički izraz u kontekstu komuniacijskih tehnologija. 

Tags: ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.