Špud 7

05. 07. 2013. / 06. 12. 2015.

Sardoz2
 

Radionica pod nazivom Špud 7 održala se u prostorima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula od početka veljače do sredine svibnja 2013. godine. Cilj radionice bio je učenike suočiti sa kompleksnošću “velikih” poslova koji ih, u slučaju da nastave svoju naobrazbu i djelovanje u području kulture, dizajna i/ili oglašavanja, očekuju pri završetku škole.

Učenici su dobili jednistvenu priliku samostalno ostvariti 7. po redu godišnju izložbu ŠPUD-a.

Pod mentorstvom bivših učenika škole Olega Morovića i Olega Šurana, uz povremeno prisustvo profesora Denisa Sardoza, učenici su dobili priliku samostalno organizirati godišnju izložbu učeničkih radova. Njihov je zadatak bio osmisliti i oblikovati vizualni identitet izložbe, njegovu aplikaciju na sve promotivne materijale1, izvršiti odabir radova te postav i promociju izložbe. Učenici 4. razreda bili su podijeljeni u 4 radne grupe radi lakše koordinacije:

 • Dokumentacija imala je zadatak dokumentiranja radionice fotografijom i videom, vođenjem tzv. dnevnika, te konstantnog arhiviranja svih materijala na cloud.
 • Organizacija se brinula o financijama i rokovima, tražila i kontaktirala sponzore i medije, te je brinula o protokolu izložbe (otvaranje, radionice, zakuska…).
 • Dizajn grupa bila je zadužena za izradu vizualnog identiteta izložbe i svih popratnih promotivnih materijala – od plakata i kataloga do uređivanja bloga i Facebook stranice – opremu izložbe i signalizaciju prostora.
 • Kustosi su postavili koncept, odnosno priču koju se želi ispričati ovom izložbom, uz profesore škole vršili su selekciju radova te se brinuli o postavu izložbe.

Iako podjeljeni u grupe, učesnici ovog projekta funkcionirali su kao kolektiv – skupno su donosili odluke i oblikovali ideje, raspravljali i razrađivali svaki segment kako bi došli do najboljih rezultata. Redovito su se nalazili na popodnevnim sastancima u prostorima škole, gdje im je na raspolaganju bila sva potrebna oprema i alati2.
 

spud-7-nksss
 

4 koncepta izložbe

Kako je ovo prvi put da su učenici imali priliku organizirati izložbu od tolike važnosti za Školu, njihova je želja bila prikazati povijest škole, njezina povijesna uporišta, ispričati priču o školi kakva je bila u početcima, kakva je danas, i postaviti temeljne ideje za daljnji razvitak. Kroz ovaj koncept škola bi se predstavila javnosti kroz profesore, odnosno bivše i sadašnje učenike škole, i njihove radove.

Škola kao obitelj — osim povijesnih točaka (u obliku tablice ili timelinea) učenici se fokusiraju na odnos učenika i profesora, odnos koji ih oblikuje i gradi karakter, pritom ih ne zatvarajući u kalup, već osvješćujući potencijale kojima raspolažu. Želja ovog pristupa je prikazati vrijednost takvog odnosa u edukaciji i pripremi za daljnju naobrazbu.

Što poslije škole? Jesu li učenici spremni za fakultet ili zaposlenje? Jesu li spremni za projekte poput ovog? Može li ih 4 godine školovanja u ŠPUD-u pripremiti na razmišljanje “izvan kutije”?

Zadaci s kojima se svakodnevno susreću u školi, najčešće izradom uporabnih predmeta, ukazuje na poveznicu sa kultnom školom Bauhaus – neosporivo nasljeđe ŠPUD-a. Ideja je da ovom izložbom škola predstavi specifičnu edukaciju koju nudi, npr. izrada funkcionalnih predmeta3. To pruža mogućnost da se škola plasira na tržište kao brand.
 

spud-7-nks

spud_7_radionica
 

Realizacija

Nakon prezentacije svojih ideja profesorima i ravnatelju škole, učenici su krenuli u realizaciju istih. Priprema promotivnih materijala, fotografiranje učeničkih radova, prijelom kataloga, kontaktiranje sponzora i medija,… Postav izložbe podijelili su po odjelima što su označili trodimenzionalnim natpisima postavljenim u prostor uz radove.

Učenici su na kraju uspješno realizirali izložbu iako nisu uspijeli ostvariti sve svoje zamisli.

Započeli su i snimanje kratkog dokumentarca o školi, njezinom nastanku i djelovanju kroz povijest. U potrazi za svojom pričom obišli su nekoliko ateljea profesora4 te snjima snimili razgovor. Na kraju izložbe predstavljen je i koncept izložba o izložbi. Sav dokumentarni materijal (skice, fotografije, video snimke…) sakupljen tijekom radionice predstavljen je zasebno na kraju multimedijalnog centra Luka u galeriji Anex. Na taj je način publika bila u mogućnosti “pogledati iza zastora” i proučiti princip rada i sve segmente procesa nastanka izložbe.
 

skice
 

Promo materijali

Plakat

 

spud7-plakat

Letci i pozivnice

Katalog


 

Popis sudionika

 • Adrijana Domazet – tekstilni odjel, 4. razred
 • Ines Košara – kiparski odjel, 4. razred
 • Marko Gašparović – kiparski odjel, 4. razred
 • Ana Crneković – kiparski odjel, 4. razred
 • Toni Buršić – grafički odjel, 4. razred
 • Željka Damijanić – grafički odjel, 4. razred
 • Adrian Rovina – grafički odjel, 4. razred
 • Iva Turčinović – grafički odjel, 4. razred
 • Sandra Kvaranta – slikarski odjel, 4. razred

 1. Promotivni materijali uključivali su pozivnicu, plakat, katalog i letke. 

 2. Računala, projektor, grafoskop, crtači pribor, … 

 3. Neki od funkcionalnih predmeta koji nastaju kroz nastavni program ŠPUD-a uključuju stolice, igračke, keramičke posude… 

 4. Profesori Robert Pauletta, Alen Floričić, Davor Kliman te Ivan Obrovac – utemeljitelj škole. Nažalost, dokumentarac nije dovršen što ostaje kao zanimljiv projekt budućim generacijama škole 

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.