Predavanje i knjiga Ivice Mitrovića u galeriji Poola

01. 04. 2014. / 07. 06. 2014.

mitrovic_fzn
 

U pulskoj galeriji Poola, u petak, 4.4.2014. s početkom u 19.00 sati, Ivica Mitrović će u obliku jednosatnog predavanja predstaviti knjigu, odnosno istraživanje “Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010)”.

Predavanje i knjiga predstavljaju istraživanje koje se proteklih nekoliko godina bavi novim medijima u kontekstu hrvatske dizajnerske scene.

Istraživanje je pokrenuto u sklopu projekta Vizualna kultura i novi mediji, koji su inicirali Centar za vizualne studije i voditelj projekta Klaudio Štefančić, u cilju jasnijeg profiliranja domaće dizajnerske prakse u kontekstu novomedijskog prostora. Primarni fokus istraživanja nije bilo kronološko i sveobuhvatno bilježenje povijesti dizajnerskog rada, već sagledavanje ove specifične dizajnerske prakse, od njezina početka sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća do kraja 2010. godine, na primjerima reprezentativnih odabranih projekata. Predavanje organizira umjetnička organizacija Fazan u suradnji s galerijom Poola i DVK/UMAS.
 

mitrovic_8
 

O knjizi

Odabrani radovi analizirani su u dizajnerskom kontekstu, za razliku od dosadašnje prakse, gdje su najčešće promatrani kroz umjetnost u novim medijima te tako nisu dobili odgovarajuću kritičku refleksiju. Cilj ovog subjektivnog i panoramskog razmatranja i analize jest naznačiti tijek razvoja, temeljne faze i smjerove te ih ponuditi na daljnju raspravu i nadopunu. Prikupljanjem i povezivanjem svih relevantnih informacija stvara se korpus znanja koje će biti trajno dostupno za daljnju kritičku analizu. Obuhvaćeni su projekti koji su bili samoinicirani, nastali autorskim eksperimentiranjem s novim medijima, koji su unijeli konceptualne, dizajnerske, medijske i tehnološke novosti, te su tako značajno utjecali na lokalnu scenu.

Radi se o inovativnim, istraživačkim i progresivnim radovima koji razumiju nove medije kao specifičan oblik komunikacije, a ne kao tehnološku zamjenu za “stare medije”.

Knjigu je izdao Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu (DVK/UMAS), urednik je Dejan Kršić, a dizajn potpisuje Oleg Šuran.

Više informacija o knjizi možete pronaći ovdje.
 

mitrovic
 

Ivica Mitrović

Ivica Mitrović docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu, te se usavršavao na nekoliko međunarodnih institucija.

Kao gost predavač ili voditelj radionica pozivan je od strane uglednih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je voditelj, mentor ili komentor brojnih izloženih i nagrađenih studentskih radova na domaćim i međunarodnim žiriranim izložbama dizajna. Inicirao je mnogobrojne aktivnosti vezane uz unaprjeđenje dizajnerske djelatnosti i edukacije, te sudjelovao u njima.

Od 2001. godine radi na promociji te uvođenju dizajna interakcija kao nove specijalizacije na području dizajna u Hrvatskoj i regiji. Aktivnosti vezane uz promociju dizajna interakcija uključuju seriju radionica iz ovog područja, a rezultirale su međunarodnim simpozijem dizajna interakcija na Akademiji u Splitu 2009. godine. Autor je retrospektivnih izložaba radionica dizajna interakcija Interakcije 2004 – 2012 i pregleda hrvatske scene u području dizajna u novim medijima u Galeriji HDD-a u Zagrebu. Krajem prošle godine iz tiska izlazi njegova knjiga Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010) koja donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima.

Trenutno sudjeluje u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City u sklopu kojeg se priprema izložba City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space o mogućim budućim scenarijima koji mi, kao građani hibridnih urbanih prostora (gradova), možemo očekivati.

Blog, knjiga, City | Data | Future

Tags: , , , , , , ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.