Studije slučajeva (Ruta u MKC-u)

13. 09. 2015. / 28. 09. 2015.

Veliki ljubitelj tipografije i dizajna tipografskih pisama, višestruko nagrađivani dizajner Dejan Dragosavac zvan Ruta već 20 godina marljivo daje vizualni jezik onome što nazivamo nezavisnom kulturom i civilnim društvom. Od Arkzina gdje se, kako voli reći, učio dizajnu uz Dejana Kršića, preko Nomada i Gordogana, do Multimedijalnog instituta, Kontejnera, Eurøkaza, Subversive film festivala, galerije VN, Prava na grad i ostalih, svrhovito i pedantno nadograđuje svoje tiskarsko-tehnološko znanje onim dizajnerskim, ostvarujući bogat opus teško usporedivih dizajnerskih uradaka.

Većinu ovih segmenata, ili bolje rečeno tematskih linija, Ruta je već u obliku samostalnih izložbi i izložio: Plakati za mamu (galerija prozori, Zagreb 2009.), Kontejner – dizajn suvremene umjetničke prakse (galerija HDD-a, Zagreb 2009.), Galerija VN 2003–2013. (galerija VN, Zagreb 2013.). Na izložbi Studije slučajeva1 Ruta će pokazati i dodatna dva modula – onaj koji se tiče časopisa i novina, te onaj koji se tiče njegovog angažmana u Pravu na grad, ali i zasebnu popratnu izložbu Nezavisni prostori / prostori nezavisnih. Radi se o preludiju retrospektive, jer Ruta ima još minimalno 20kg radova: što knjiga što logotipa, vizualnih identiteta, web sjedišta, i dr. Kako kaže:

Meni je O.K. da to vidim u nekom većem prostoru, na kupu.

ruta_plakat-3_nks
 

Izložba će se otvoriti u 20.00 sati, 24.9.2015. u galeriji MKC-a (Dom mladih, Split) i trajati će do 8.10.2015. Za glazbu će se na otvaranju pobrinuti KLFM Soundsystem. Kroz trajanje izložbe Ruta će voditi sada već tradicionalnu radionicu sa studentima Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija (DVK, Umjetnička akademija u Splitu), te će biti dostupan za vodstva kroz izložbu i razgovor.

Povodom izložbe Ruta će u ponedjeljak 28.9.2015. u caffe baru Galerija (Galerija umjetnina Split) s početkom u 19.00 sati, kroz par slajdova u društvu Mirka Petrića predstaviti sebe, njega, katalog, i još par stvari kojih se tada sjete, ili o kojima ih prisutni pitaju…

Ako nekoga interesira, prolaziti ćemo kroz slajdove kataloga i nešto pričati… mislio sam ubaciti dodatne fotke radova, svojih i tuđih, na odgovarajućim mjestima… ovo će biti nešto kao DVD gdje imaš komentare redatelja, dodatne/izbačene scene, intervjue s ekipom, … ali medij nije film, već katalog izložbe…

Izložba i predavanje realizirani su u sklopu programa Kad netko kaže Platforme 9,81, u partnerstvu sa MKC Split i DVK/UMAS, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Katalog izložbe dostupan je ovdje.


  1. Plakat tiskan u Zelini, pisma su Tesla Slab Caps i Tesla Slab (Nikola Đurek, Typonine.com). 

Tags: , , , , , , ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.