Milton Glaser – Crtanje je promišljanje

19. 02. 2016. / 22. 02. 2016.

Crtanje nije samo način prezentiranja, ono je proces kojim studiozno spoznajemo svijet

MG_NKS
 

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje/Drawing is Thinking”, otvoriti će se u četvrtak 25.2.2016. u 19.00 sati, u HDLU Istre – Galerija Luka (Istarska 30, Pula). Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju monografiju Drawing is Thinking, tako i za izložbu, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere. “Crtanje je promišljanje/Drawing is Thinking” dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Kao popratni program, u petak 26.2.2016. u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima biti će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u 12 će se sati održati projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora “To Inform and Delight” (2008.) redateljice Wendy Keys.

“Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.”

—Milton Glaser 2015., iz zahvale upućene UBU i ŠPUD-u Zagreb

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.

Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. i Organizam, lokalna podrška je Fazan, a domaćin je HDLU Istre.

Izložbu u Galeriji Luka moći ćete razgledati do 28.03.2016.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Fazana, Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tags: ,

RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.